Monday, September 26, 2011

KISAH sekolah dulu kala

budak2 yg lahir pd thn 70/80/90an mesti ingat mase skola rendah dulu: - 




* kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok   mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak. 

* kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.
* RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm.... 

* pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
* main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam! 

* pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. 

* cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.
* bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.
* time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...
* main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
* jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. 

* takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
* balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.
* Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu... 

* Siri kartun;DRaGON BALL, power rangers, ultraman, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni..asyik ngadap tv n ps.. yg paling penting, kecik2 lagi dah ber'facebook, ni la hakikat dunia.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~ kenangilah masa lampau anda ye... hehehehe

(CREDIT TO AZMINA INA)

Saturday, September 24, 2011

(NEWS) NASA: Satellite has fallen to Earth

WASHINGTON (AP) – NASA's dead 6-ton satellite plunged to Earth early Saturday, but more than eight hours later, U.S. space officials didn't know just where it hit. They thought the fiery fall was largely over water and the debris probably hurt no one.

The bus-sized satellite first penetrated Earth's atmosphere somewhere over the Pacific Ocean, according to NASA and the U.S. Air Force's Joint Space Operations Center. But that doesn't necessarily mean it all fell into the sea.

NASA's earlier calculations had predicted that the 20-year-old former climate research satellite would fall over a 500-mile swath and could include land.

Because the plummet began over the ocean and given the lack of any reports of people being hit, that "gives us a good feeling that no one was hurt," but officials didn't know for certain, NASA spokesman Steve Cole told the Associated Press.

The two government agencies said the 35-foot satellite fell sometime between 11:23 p.m. EDT Friday and 1:09 a.m. EDT Saturday, but with no precise time or location.

There was rampant speculation on the Internet and Twitter, much of it focusing on unconfirmed reports and even video of debris over Alberta, Canada.

Cole said that was possible because the last track for the satellite included Canada, starting north of Seattle and then in a large arc north then south. From there, the track continued through the Atlantic south toward Africa, but it was unlikely the satellite got that far if it started falling over the Pacific.

Cole said NASA was hoping for more details from the Air Force, which was responsible for tracking debris.

But given where the satellite may have fallen, officials may never quite know precisely.

"Most space debris is in the ocean. It'll be hard to confirm," Cole said.

Some 26 pieces of the satellite representing 1,200 pounds of heavy metal had been expected to rain down somewhere. The biggest surviving chunk should be no more than 300 pounds.

The Upper Atmosphere Research Satellite is the biggest NASA spacecraft to crash back to Earth, uncontrolled, since the post-Apollo 75-ton Skylab space station and the more than 10-ton Pegasus 2 satellite, both in 1979.

Russia's 135-ton Mir space station slammed through the atmosphere in 2001, but it was a controlled dive into the Pacific.

Before UARS fell, no one had ever been hit by falling space junk and NASA expected that not to change.

NASA put the chances that somebody somewhere on Earth would get hurt at 1-in-3,200. But any one person's odds of being struck were estimated at 1-in-22 trillion, given there are 7 billion people on the planet.

The satellite ran out of fuel and died in 2005. UARS was built and launched before NASA and other nations started new programs that prevent this type of uncontrolled crashes of satellite.

Copyright 2011 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed. (CREDIT TO USA TODAY)

Thursday, September 22, 2011

jadual exam tok sem ni

24, 25, 26.... ayo...!!! sabo je la....

8 jenis wanita yang patut dijauhi oleh lelaki



1. Bercinta kerana harta

Tidak ada gunanya hidup dilimpahi dengan harta tetapi tanpa cinta. Harta datang dan pergi setiap saat. “Cinta” yang sesat dan sesaat dapat diperoleh setiap saat, tapi cinta yang sejati tidak dapat dibeli dengan harta.
 
2. Bercinta kerana perasaan asmara

Rasa tertarik dan simpati merupakan asmara yang sering disalah ertikan sebagai cinta. Asmara itu bukan cinta. Asmara dapat cepat berubah oleh rupa, harta, tempat dan keadaan. Asmara itu buta, tidak tahan lama dan tidak tahan uji. Cinta perlu diuji dalam suka dan duka dengan mata terbuka.

3. Bercinta kerana desakan usia

Bila usia sudah menjelang senja dan rakan-rakan sudah berpasangan kamu mula gelisah (terutama pada wanita). Akhirnya asal sahaja ada yang datang kamu terima tanpa memikirkan faktor-faktor lain. Hindarilah tindakan tersebut. Tawakal dan yakinilah bahawa Tuhan sudah menyediakan yang terbaik untuk kamu. Jadi usahalah untuk mencarinya…

4. Bercinta untuk membalas jasa

Orang yang telah berbuat baik perlu dibalas budinya, tetapi jangan dengan cinta. Harus sentiasa diingat, jangan bercinta tanpa pengertian dan keikhlasan. Daripada mengundang derita, lebih baik mengelaknya. Banyak lagi cara lain yang lebih ikhlas untuk membalas budi jangan memaksa diri untuk menerima seseorang yang bukan pilihan kita.

5. Jangan menikah untuk kepuasan seks saja

Memang seks suci dan penting dalam hubungan suami-isteri, namun tidak boleh menjadi tujuan utama dari pemikahan. Seks hanyalah salah satu bahagian dari pernikahan. Orang yang hanya mengejar kenikmatan seks akan kecewa dan terjerat oleh kesusahan yang diciptakannya sendiri.

6. Jangan menikah kerana paksaan keluarga

Seorang anak harus berbakti kepada keluarga, namun tidak boleh menyerah dalam hal nikah, kalau mereka memang salah dan anda benar. Berdoalah dan berikanlah penjelasan kepada mereka, jangan dengan kekerasan.

7. Jangan menikah kerana desakan usia

Bila usia sudah menjelang senja dan rakan-rakan sudah berpasangan, orang akan mulai gelisah (terutama pada wanita). Banyak orang akhimya “asal tabrak dan sikat.” Hindarilah tindakan

Sabarlah dan yakinilah bahwa Tuhan sudah menyediakan yang terbaik untuk anda. Jangan takut kehabisan jatah dan kadaluarsa.

8. Jangan menikah kerana rasa kasihan

Rasa kasihan memang baik dan harus ada dalam hidup kita, tapi tidak boleh menjadi dasar pemikahan. Kasihan dapat habis, tapi kasih tidak berkesudahan. Dasar pernikahan adalah kasih, bukan kasihan.
(Credit to Afiq Alan)

Popular posts

Followers

Total Pageviews

 

BoBy Bobylon Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger